Friday 2 January 2009

Jääviiniä

Jääviini (en ole varma onko suomenkielistä nimeä olemassakaan mutta tämä on suora käännös), Eiswein, Ice Wine, on makea jälkiruokaviini, joka on valmistettu paleltuneista rypäleistä. Kun muu sato korjataan loka-marraskuussa, niin Eisweiniin tarkoitetut rypäleet jätetään vielä pakkasen armoille. Yleensä käytetään rypälelajeja jotka ovat vastustuskykyisiä Botrytis cinerea -homeelle (harmaahome). Yleisin tällainen rypäle, varsinkin Euroopassa viljellyistä Eiswein-rypäleistä, on Riesling.

Allaolevan kuvan otin alkuviikosta. Tertut ovat suojattu hengittävällä muovilla lintuja ym elikoita vastaan, samalla ne keräävät tippuneet rypäleet talteen ettei pääse maahan maatumaan.

Kuuluisammat Eisweinin kotimaat ovat Saksa ja Kanada, mutta sitä valmistetaan myös mm. Australiassa, Israelissa, Italiassa, Itävallassa, Kroatiassa, Luxembourgissa, Ranskassa, Slovakiassa, Sloveniassa, Tsekin tasavallassa, Unkarissa, USAssa sekä Uudessa Seelannissa, joskin pienemmissä määrin.

Viljelyn riskialttiuden vuoksi (ainoastaan täysin homevapaat rypäleet kelpuutetaan valmistusprosessiin) viini on melko hintava.


7 comments:

KooTee said...

Jaa...sitäkös tämä ;)

ninni said...

Ei vielä, vähän pitää vielä malttaa ;-)

ninni said...

Lisäsin vähän seliselitystä ;-)

KooTee said...

Hyvä, minä olen huono näissä viini ym. alkohooooliasioissa ;)

Anonymous said...

Jääviini on tutun kuuloinen sana, kyllä kai niin voi suomeksi sanoa. Kuvan rypäleet eivät näytä kovinkaan herkullisilta, mutta ehkä lopputulos on jotain muuta,

ninni said...

Ei todellakaan, paleltuneita reppanoita. Juju on siinä,että rypäleiden sisältämä vesi jäätyy ennemmin kuin sokeri ja muut ainesosat, ja siten saadaan tätä makeaa jälkiruokaviiniä ilman sokerin lisäämistä.

Sennie said...

Todella mielenkiintoista! Kiva että lisäsit selityksen kuvaan.