Ilmeisesti tänä vuonna voi. Tähän saakka olen odottanut sinnikkäästi talven tuloa, mutta nyt on jo niin monta kevään merkkiä ilmassa että alkaa ninnin takki kääntyä (ja tietääkseni Suomessa jäänmurtajat ovat edelleen tyhjänpanttina laiturissa - ennenkuulumatonta!):
- Suomen ensimmäiset kevään merkit tulivat ja menivät - MP- ja venemessut
- ollaan ajeltu autolla katto auki
- kevään ensimmäinen piknik tehty
- bongattiin iso kurkiaura
- tänään oli Buergbrennen
Ai mikä Buergbrennen? Paastonajan ensimmäisenä sunnuntaina tulia sytytetään mäille pimeän laskeuduttua. Tämä tulenpolttoperinne on säilynyt ainoana Luxemburgissa vuoden neljästä tulenpoltosta. Perinteellä on pakanalliset juuret, mutta alkuperäinen tarkoitus on jäänyt unholaan. Tulkinnan mukaan Buergbrennen symboloi auringon voittoa talvesta, lämpimän voittoa kylmästä, valon voittoa pimeästä ja kevään alkua. Muut kolme, eli Pääsiäistulet edustivat luonnon uudelleensyntymää, St. Johnin tulet muistuttavat kesäpäivänseisauksesta (suom. Juhannus) ja St. Martinin tulet edustavat syysajan päättymistä.
Melkein jokaisella kylällä on oma tulensa. Ennen vanhaan tulen sytytti viimeiseksi avioliiton solminut mies - luultavasti jäänne vanhasta pakanallisesta hedelmällisyysriitistä. Nyt usein tulen sytyttää soihtukulkue.
Kirkko otti nämä pakanalliset perinteet ja symbolit otti haltuun ja muutti ne maan kristiinuskoonkäännyttämisen myötä. Siitä tuli juhla, jossa yhdistyivät iloisuus sekä hurskas toivo ja rukous maanviljelijöiden tulevan sadon puolesta. Tulenpoltto, joka aiempina vuosisatoina oli aikuisten velvollisuus, on nyt muuttunut nuoremman sukupolven huviksi, ja järjestetään eri kylätoimikuntien puolesta, kuten partiolaiset, musiikkiyhdistys, palokunta.
Meidän perinteisiin kuuluu Beggenin tulet. Tänä vuonnakin oltiin hyvissä ajoissa paikalla jotta ehdimme käydä jonottamassa itsellemme Metwurschtit ja Glühweinit (niin, ne talven viimeiset, snif). Eikä tuli ollut pettymyt tänäkään vuonna.
Rankku
1 year ago
12 comments:
Glühveinista pitävä pyromaani täällä päässä lö iloisena pieniä karvaisia käsiään yhteen, tahtoo tuollaista Suomeenkin!
Nauratti: minä tein eilen 2½ tuntia nuotiota ja teillä on tuollaista pakanatulimeininkiä...
Tuo "torni" taitaa olla ihan jonkun tietyn mallinen, vai onko? Tulee mieleen ylisuuri ja paksu juhannussalko.
Oikein näit, yleensä ne ovat ristinmallisia, tämä oli tällä kertaa rakennettu muistuttamaan hieman ihmishahmoa, mutta ristin muodossa tietenkin.
Vastaako tästä joku perinneseura, tietty poppoo, kaupunki, "kyläyhdistys" tms?
Luitkos tekstiä?
Hienot kokot teitillä.
Nuo tulenvärit sointuvat hyvin tuossa sivupalkissa hymyilevän leidin kanssa yhteen. En millään meinaa päästä sivuilta pois =)
Niin, tällainen valo on armollinen hipiälle ;-)
Hipiä alkoi kyllä kääntyä enempi tuonne pinkin puolelle kotiinlähdettäessä, sen verran tuo pikku notski lämmitti vaikka oltiin ensin n. 20 metrin päässä, sitten piti peräytyä vielä kauemmas kun kipinöitä rupesi sinkoilemaan.
Okei, luin aamulla klo kuuden jälkeen, enhän minä enää iltapäivällä muista, mitä luin... Kyllä rouvakin siellä kuuluttaa, että kirko otti asian hoiviinsa...
"Tulenpoltto, joka aiempina vuosisatoina oli aikuisten velvollisuus, on nyt muuttunut nuoremman sukupolven huviksi, ja järjestetään eri kylätoimikuntien puolesta, kuten partiolaiset, musiikkiyhdistys, palokunta."
Kirko siellä on vieläkin :-D
Kiitti tolloista kirjoitusvirheistä vinkkaamisesta... Nyt vasta kerroit!!! Kyllä metallimiehen vaimo steelin ja stealin erottaa sentään, osais vaan vielä kirjoittaakin :-D
Elä sie tahallas sotke asioita! Kirkko on historiaa, partiolaiset tätä päivää.
Huomaa n se kirjoitusvirhekin... siellä oikeasti lukee KIRKO. :-D
Samaa mekin tänään ihmettelimme, kun ajelimme päivällä kohti keskustaa: helmikuu ja 6 astetta lämmintä, aurinko paistoi keväisesti. Vaikea silti uskoa, että ilman talvea selvittäisiin...
Post a Comment