Wednesday 5 July 2006

Jalkapalloa, naurua ja kyyneleitä

Nyt on allekirjoittanutkin liittynyt maineikkaaseen jalkapalloäitien joukkoon. Tai ainakin saanut hyvää esimakua sillä sunnuntaina pelattiin Luxemburgin Eurooppakoulun vuotuinen jalkapalloturnaus. Joukkueet oli jaettu kolmeen eri sarjaan ja Suomi oli edustettuna kaikissa! Pienimmät voittivat oman sarjansa, keskikokoiset sijoittuivat keskivaiheille ja isojen joukkue jossa Joona pelasi tuli toiseksi sarjassaan jossa pelasi 16 joukkuetta. Loppuottelu käytiin italialaisia vastaan. Mukavaa oli mutta kyllä se työstä kävi. Aamulla kahdeksan jälkeen piti olla jo paikalla ja iltaseitsemältä päästiin kotiin. 11 tuntia paahtavassa helteessä ei ole leikin paikka. Siinä sai olla silmä kovana vahtiessaan että lapset juovat tarpeeksi ja usein. Kaiken lisäksi he olivat niin innoissaan että otteluiden välisillä tauoillakin he menivät viereiselle koripallokentälle harjoittelemaan. Lopuksi täytyi tiukasti kieltää ko. aktiviteetti ja määrätä lapset varjoon istumaan.

Ilmat suosivat myös lauantaina jolloin eväsretkeiltiin ja grillailtiin Viivin luokan ja opettajan kanssa. Pidettiin näin oman luokan kesken epäviralliset koulun päättäjäiset suvivirttä unohtamatta. Virallinen “kevät”juhla oli eilen tiistaina (vaikka koulu loppuu vasta perjantaina, mutta täällä ne eivät ole mitenkään sidoksissa keskenään) ja siellä itkettiin ja neurettiin. Naurettiin ensin kippurassa lasten esittämällä näytelmälle joka parodioi suomalaisten massasiirtymistä täältä Keski-Euroopasta Suomen suveen, sitten itkettiin jäähyväisille. Joonan luokka menee kesän jälkeen yläasteelle ja pienemmät oppilaat lauloivat heille jäähyväislaulun, jonka jälkeen hyvästeltiin kiitoksin meidän vanhempien puolesta opettaja, joka on antanut hyvät eväät ja valmiudet lapsille siirtyä yläasteelle. Vielä hyvästeltiin toinen opettaja joka yhdeksän vuoden jälkeen lähtee takaisin Suomeen. Lapset lauloivat ja soittivat myös hänelle, Joona oli mahtava rumpali. Tuli siinä nenäliinoille käyttöä.

Illalla olin vielä yläasteen vanhempainillassa saamassa tuhdin informaatiopaketin heidän opetusohjelmastaan,säännöistään ja toimintatavoistaan. Huhhuh… Luxemburgin Eurooppakoulussahan on liki neljä tuhatta oppilasta (esikoulu, ala- ja yläaste), joista yläasteen osuus yli kaksituhatta, joten suureen joukkoon lapseni päätyy. Alkua on hieman pehmennetty pienten osalta, ei kuulemma ole kauhea katastrofi jos ihan alussa myöhästyy tunnilta… Täällä ei ole oppituntien välissä välituntia kuten Suomessa, vaan tuntien väliin on jätetty 5 minuutin tauko jotta oppilaat voivat siirtyä luokasta toiseen. Koulun koon ollessa kuitenkin valtava jopa rehtori myönsi että se ei aina ole käytännössä mahdollista, jos luokat sattuvat sijatisemaan täysin eri puolilla koulua. Joten ei muuta kuin repun pakkauksen nopeusharjoittelua kesälomalla!